donderdag 11 december 2008

EEN STAPJE VERDER.

In: nrc next

Geborduurde en geknip-en-plakte kaarten zijn op hun retour. De mensen díe nog zelfgemaakte kerst- en nieuwjaarskaarten versturen, hebben zo langzamerhand wel ontdekt dat ze één van hun eigen digitale foto’s kunnen laten afdrukken met in sierlijke letters eronder: “Prettige kerst en een gelukkig nieuwjaar”. Een foto van het hele gezin, een besneeuwde achtertuin of de kat met een kerstmutsje op. Dat is leuk en persoonlijk, maar begint zijn originaliteit alweer te verliezen. Voor wie dit jaar een zelfgemaakte fotokaart wil versturen, maar deze keer net even een stapje verder wil gaan dan de besneeuwde achtertuin, staan hieronder een paar tips.

Schrijven met licht

Op alle spiegelreflexcamera’s en op veel compactcamera’s zit een functie waarmee je foto’s met een zeer lange sluitertijd kunt maken, soms tot wel 30 seconden. Ga eens na of je camera een functie heeft voor ‘manual’ instellingen (M), daar kun je de sluitertijd aanpassen. Als je tijdens die sluitertijd met een klein lichtje beweegt, komt het spoor van dat lichtje op de foto. Een rood of wit fietslichtje is hiervoor heel geschikt. Je kunt daarmee een tekening maken of een tekst schrijven. Om te voorkomen dat je hoofd tussen de camera en het lichtje komt, kun je het beste in spiegelbeeld schrijven met je gezicht naar de camera toe. Met een flits van een tweede toestel of van een losse flitser kun je ervoor zorgen dat je zelf scherp op de foto komt te staan. Het vergt enige oefening en waarschijnlijk gaat het niet in één keer goed. Maar de aanhouder heeft een originele kerst/nieuwjaarskaart.

Een 3D-foto

Een 3D-foto is samengesteld uit twee verschillende foto’s die elk onder een iets andere hoek zijn genomen. Met een 3D-brilletje kun je diepte in de foto zien. Het is niet heel moeilijk om zelf een 3D-kerst/nieuwjaarskaart maken. Je maakt een opstelling van een paar voorwerpen die met kerst, nieuwjaar en jezelf te maken hebben en je maakt er een foto van. Daarna verschuif je de camera een klein beetje naar rechts en maak je een tweede foto, waarbij je ervoor moet zorgen dat het middelste voorwerp precies in het midden blijft. Deze twee foto’s representeren wat je linker- en rechteroog afzonderlijk zien. Op de 3D-pagina van randysimons.com kun je de twee foto’s uploaden, waarna een programma ze omzet naar één 3D-foto met groene en rode tinten. De ontvangers van jouw 3D-kaart hebben natuurlijk wel een speciaal brilletje nodig om de diepte te kunnen zien. Dit kun je oplossen door in de hobbywinkel een rode en een groene overheadsheet te kopen en van elk een klein stukje mee te sturen, waar ze jouw kaart doorheen kunnen bekijken.

Een fotomozaïek


Een fotomozaïek is een afbeelding die is opgebouwd uit allemaal kleine fotootjes. Een computerprogramma verdeelt de grote afbeelding in kleine stukjes en bekijkt per stukje welke kleur daar dominant is. Bij elk stukje wordt een foto gezocht die voornamelijk diezelfde kleur heeft. Zo wordt de oorspronkelijke foto helemaal gevuld met kleine fotootjes. Je hebt er een mapje met ontzettend veel foto’s voor nodig – hoe meer hoe beter, bijvoorbeeld al je foto’s van 2008. En natuurlijk één foto die je wilt omzetten naar een mozaïek. Er zijn verschillende programma’s die het rekenwerk voor je kunnen doen. AndreaMosaic is gratis en gebruikersvriendelijk: www.andreaplanet.com/andreamosaic. Je kunt er veel dingen aan instellen, zoals het aantal foto’s in de mozaïek en of de fotootjes wel of niet gespiegeld mogen worden. Met deze instellingen kun je wat experimenteren om tot het beste resultaat te komen.

Persoonlijke e-cards

Veel mensen kiezen de laatste jaren voor het versturen van een e-card als kerst- of nieuwjaarsgroet. Dat is zo gepiept en het bespaart verzendkosten. De geanimeerde e-card van een paar dansende elfjes, waar je je eigen gezicht op kunt plakken (elfyourself.com) was de afgelopen twee jaren populair. De bedenkers hiervan, JibJab Sendables (sendables.jibjab.com/ecards), hebben nog veel meer animaties op hun website staan, waarin je zelf de hoofdrol kunt spelen: elfjes die een sneeuwbalgevecht houden of mensen die achtervolgd worden door een grote sneeuwpop. Maar JibJab is niet de enige met dergelijke animaties: ook bij FunPunch (funpunch.com/christmas-all) kun je geanimeerde ecards persoonlijker maken door een foto van je eigen gezicht te uploaden. Je moet je bij beide websites registreren voordat je een kaart kunt versturen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten